Szlukovényi Tamás Donald Weber João Silva Lois Lammerhuber Révész Tamás

A zsűri bemutatása

Szlukovényi Tamás
Szlukovényi Tamás
kurátor, a zsűri elnöke

Szlukovényi Tamás kurátor a Toronto/London székhelyű Archive of Modern Conflict-nál. Korábban 25 évig a Reuters hírugynökségnél fotóriporterként és szerkesztőként dolgozott. Állomásozott Magyarországon, Kanadában, Ausztriában, Oroszországban, Szingapurban és Angliában. Ezután a hírügynökség globális fotó főszerkesztője volt Londonban.

Donald Weber Kanadában, Torontóban született, az Ontario College of Art and Design-ben tanult, majd Hollandiában, Rotterdamban kezdett építészként dolgozni. Számtalan díj és ösztöndíj nyertese, köztük a Guggenheim Ösztöndíjé. Szerteágazó témájú fotóprojektjeit világszerte bemutatták installációként, kiállításként és vetített formában, többek között az ENSZ-ben, Párizsban, a Les Invalides katonai múzemában, az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeumában és az Ontarioi Királyi Múzeumban. A Hágai Királyi Művészeti Akadémia Photography és Society mester programjának vezetője és a Leideni Egyetem PhD kandidátusa.

Donald Weber
Donald Weber
fotóriporter
João Silva
João Silva
fotóriporter

Portugál születésű, a Dél-afrikai Köztársaságban élő, háborús fotóriporter. Az Bang Bang Club egyetlen ma is aktív tagja. A Club formálisan nem létezett, a sajtó adta a nevet olyan fotográfusok csoportjának, akik nyomon követték a változásokat Nelson Mandela kiszabadulásától az 1994-es választásokig a Dél-afrikai Köztársaságban. João Silva pályafutása során főként Afrikában, a Balkánon, Oroszországban és a Közel-keleten dolgozott. 2010-ben, Afganisztánban, az amerikai hadsereg egy akcióját követve, taposóaknára lépett és mindkét lábát térdből elvesztette. Az Egyesült Államokban több műtéten esett át és ott történt a rehabilitációja is. 2011 decemberében visszatért Johannesburgba és azóta is a New York Times fotóriportereként dolgozik.

Lois Lammerhuber fotográfus és könyvkiadó. 1984-ben kezdődött és ma is tartó együttműködése a GEO Magazinnal jelentősen befolyásolta fotográfusi látásmódját. Képei könyvek és magazinok százaiban jelentek meg és számos nemzetközi díjat nyertek el, köztük háromszor a Graphis Photo Awards-ot az év legjobb képriportjáért. 1994-ben csatlakozott az Art Director Club New York-hoz. 1996-ban létrehozta az Edition Lammerhuber kiadóvállalatot. 2013-ban megalapította az Alfred Fried Photography Award-ot, amely a népek békés együttélésének szellemiségét tükröző legjobb képeket díjazza. 2018-ban létrehozta a Festival La Gacilly - Baden Photo-t. 2014-ben az Osztrák Köztársaság Becsületkeresztje a Tudományért és Művészetért Első Osztályú kitüntését nyerte el. 2021-ben beválasztották Hall of Fame der Photographischen Gesellschaft tagjai közé.

Lois Lammerhuber
Lois Lammerhuber
fotografus és könyvkiadó
Révész Tamás
Révész Tamás
fotográfus

Az egykori Új Tükör munkatársa, riportjait közölte többek között a Liberation, a Le Nouvel Observateur, az International Herald Tribune, a Stern, az Europeo, a Panorama, a Newsweek, az International Wildlife Magazine, a People, a Guardian, a Tomorrow, az Africa Environment & Wildlife. Tizenkét fotóalbum szerzője, többek között: Búcsú a cigányteleptől, Budapest, New York, Róma, Szicilia. Közel száz egyéni kiállítása volt világszerte. Munkáságát elismerték Pulitzer Emlékdíjjal, Balázs Béla, Alexander Rodchenko és World Press Photo díjjal. Kurátorként elsőként hozta Európába a Capa fivérek (Robert és Cornell) kiállítását Capa Brothers címmel a Néprajzi Múzeumba. Kiállítást szervezett többek között Anthony Suau, Tomasz Gudzowaty, Peter Turnley és Borsi Flóra fotográfusoknak. A World Press Photo zsűrizésében többször részt vett, a budapesti kiállítás szervezője három évtizede. A Choice Masterclass szervezéséért elnyerte az amerikai W. Eugene Smith Foundation Howard Chapnick fotóriporter oktatásért járó díját. Fotóriporter specializáció tanár a Budapesti Metropolitan Egyetemen.